Większość Polaków nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Nawet najbardziej zaspane osoby, niemal z osobnymi oczami, gdy po sznurku wchodzą do kuchni, aby zaparzyć codzienną porcję życiodajnego napoju. Kawa dodaje energii, jest czynnikiem porannego rytuału przygotowującego do trudów codziennego dnia. Oczywiście moglibyśmy obyć się bez kawy. Tylko… po co?
Palarnia Kawy Dobra
Krótka historia kawy w Polsce
Kiedy lata temu, bo pod koniec XVII wieku, kawa zagościła na Własnych stołach, była napojem ekskluzywnym. Można stwierdzić, że dosłownie wpadła „na salony”, bo raczyła się nią tylko bogata elita kraju. Równocześnie część osób myślała ją za wysoce szkodliwą. Z czasem jednak kawa zatrzymywała się popularniejsza i wydawała swój elitarny charakter, na co spośród pewnością miały wpływ pochodzące z XVIII wieku kawiarnie. Dalsze dzieje popularności kawy rozwijały się prostym do przewidzenia torem – dojazd do niej był coraz łatwiejszy, dostępność gatunków wciąż poszerzana, a poprzez to spożycie kawy coraz większe. Zmiany z wiadomych powodów spotkały w okresie I Wojny Światowej, w międzywojniu znowu kawa znowu wróciłam do łask, by w porządku drugiego światowego konfliktu bronić się produktem całkowicie deficytowym. Wielki come back nastąpił w latach PRLu, kiedy picie kawy na pewne wprowadziło w nawyk prawie wszystkim Polakom. Bez niej nie mogły pracować biura, pracownie, nawet pokoje nauczycielskie w grupach. Najsilniejsze wartości były szmuglowane i dostarczane spod lady lub brane w Pewexie, posiadały jeszcze samą spośród najbardziej cenionych form łapówek.
Kawa we współczesnej Polsce
W czasach współczesnych Polacy nie muszą już zabiegać o kawę jak o niedostępny towar luksusowy. Oczywiście są gatunki kawy mniej lub bardziej cenione, a prawdziwi kawosze noszą nie tylko nasze ulubione marki, lecz i techniki parzenia. Ekspertami w niniejszej branży są oczywiście bariści, dla których przyrządzanie kawy to nie tylko zawód, jednak często też sztuka jedna w sobie. Zawsze we naszej kuchni musimy radzić sobie sami, a każdy spośród nas robi to trochę inaczej.
Palarnia Kawy Dobra
Jak parzą kawę Polacy?
W najniższym wydaniu parzenie kawy w naszej kuchni polega na zalaniu jej wrzątkiem z czajnika. Niektórzy kupują kawy ziarniste, które następnie samodzielnie mielą, inni zapraszają na efekty najłatwiejsze do wykonania – kawy parzone lub rozpuszczalne. Kawa sypana lub same rozpuszczalna jest używana tak samo, a potem wzbogacana mało skomplikowanymi dodatkami w strukturze cukru i mleka. Co daleko delikatne osoby zalewają kawę rozpuszczalną wodą gorącą, lecz nie wrzącą, niektóre podgrzewają mleko przed daniem do kawy, inne dodają cynamonu, wanilii czy kardamonu.
Palarnia Kawy Dobra
Większy poziom wprowadzenia w parzeniu kawy to kawiarki, czyli urządzenia, a raczej garnuszki – aluminiowe lub stalowe – służące do pieczenia kawy metodą ciśnieniową. Kawę w kawiarce dokonuje się na stałej kuchence, nie jest toż narzędzie elektryczne. Trzeba przyznać, że napój przygotowany w kawiarce jest absolutnie dobry w dodatku.
Palarnia Kawy Dobra
Jednak wybór najskuteczniejszym sposobem parzenia kawy, na który coraz częściej przyjmują się Polacy, jest użycie ekspresu. Ekspresy do kawy istniały szybko zresztą atrakcyjne zaś w czasach PRL-u ale trzeba przyznać, że z innej pory dużo się zmieniły – pod jakimś względem.
Palarnia Kawy Dobra
Kawa z ekspresu, niezależnie z jego sposobu, zawsze przewyższa jakością kawę parzoną na szybko wrzątkiem z czajnika. Z kolejki w rywalizacji z kawiarką wygrywa prostotą obsługi, a ponadto zdecydowanie większymi ofertami, bo nawet najprostsze modele oferują mnogość opcji, przy czym nie zatrzymują się one jedynie do wyboru między latte, espresso a cappuccino. W grę wchodzi regulacja mocy kawy, temperatury parzenia, mielenie ziarnistej kawy i mnóstwo innych niuansów, na jakie warto zwrócić uwagę, robiąc zakupu. Obecnie cena ekspresów nie posiada też sporego wydatku dla przeciętnego Polaka, natomiast inwestycja w cały ekspres do kawy da się w budów codziennej przyjemności z picia doskonałego napoju.
Palarnia Kawy Dobra
Zobacz również Czy Polacy lubią pić kawę?